Témata
Registrace
Close


Newsletter
Sledujte nás
17 Září
2015
Zdraví a krása
2462 Views

Saunování — posílení imunity i relaxace

V poslední době se stal ze saunování trend i v naší zeměpisné šířce. Konečně i Češi začínají chápat výhody otužování a relaxace v sauně. V každém lepším hotelu nebo fitness naleznete vždy alespoň malý wellness koutek se saunou a odpočívárnou, nezřídka i celé komplexy s různými druhy saun, kde můžete strávit třeba celý den.

Sauna a relaxace

Do sauny se chodí hlavně kvůli otužování a relaxaci. Otužováním posilujeme imunitu a mnoho vyznavačů tohoto druhu wellness se shodlo na tom, že díky pravidelné sauně jsou podstatně méně nemocní.

Jak se saunovat, aby to mělo ten správný efekt?

Za nejideálnější a nejefektivnější způsob saunování je považovaný následující postup: Dobře se omyjte mýdlem, mýdlo spláchněte vodou a osušte se. Takto čistí můžete vstoupit do sauny. Prostěradlo si rozprostřete pod sebe tak, abyste se nedotýkali dřevěných sedátek holou kůží. I vám by bylo nepříjemné sedět v kaluži cizího potu, buďte proto ohleduplní k ostatním. Na stěně sauny nalezne přesýpací hodiny, které odměřují patnáct minut času, což je nejideálnější délka pobytu v sauně. Jedny si otočte, ať víte, jak dlouho v sauně jste.

Ve většině saun jsou sedátka ve dvou nebo třech různých výškách. Začněte vždy na té nejnižší a v průběhu saunování se posouvejte směrem nahoru. Po uplynutí patnácti minut můžete saunu opustit a ochladit se. Klasickým ochlazením je skok do bazénku s ledovou vodou, ale můžete se pouze osprchovat v ledové nebo studené vodě. Pak je vhodné ještě chvíli pobýt venku v chladu a následně si odpočinout. Odpočinek by měl trvat zhruba stejně dlouho jako pobyt v sauně.

Nelekejte se, pokud se vám začne při ochlazení točit hlava a bušit srdce. Naopak – je to indikátor toho, že jste vše provedli správně.

Tento cyklus je vhodné opakovat třikrát po sobě. Po celou dobu saunování je potřeba doplňovat tekutiny.

Jakmile se vám udělá v sauně nevolno nebo na omdlení, nehrajte si na hrdiny a saunu opusťte. Není nutné překonávat se a vydržet hned napoprvé celých patnáct minut v nejvyšší části sauny.

Saunovací rituály

Existuje také nespočet dalších, více či méně exotických, saunovacích rituálů. Často se ve wellness centrech můžete setkat s přítomností průvodce, který vám některé z nich ukáže. Odpočinek a požitek ze saunování tak může být ještě větší.

Mezi nejčastější rituály patří různé formy masáží a aromaterapie, často kombinované do jedné procedury. Od průvodce dostanete dávku voňavé masti nebo olejíčku, kterou si aplikujete podle pokynů na určitá místa na těle. Vůně ve spojení s tlakem na ty správné body může být nesmírně uvolňující a uklidňující nebo naopak dodá novou energii.

V každém lepším wellness centru si také můžete zakoupit kartáč, který je určený k prokrvování v průběhu saunování.

Sauna

Kokosový olej

Kokosový olej se díky mnoha skvělým vlastnostem může používat nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. A samozřejmě také při saunování. Nejen, že je výborný nápad namazat si po návštěvě sauny celé tělo tímto přírodním produktem, můžete ho ale využít i při samotném saunování. Zkuste si olejem promazat vlasy, než začnete s relaxováním. Uvidíte, že na konci procedury budou krásnější než od kadeřnice. Pro začátek vyzkoušejte promastit jen konečky.

Když smícháte dvě lžičky kokosového oleje s jednou lžičkou medu a jednou lžičkou třtinového cukru, získáte báječný voňavý peeling. Zkuste se jím ošetřit v sauně nebo bezprostředně po saunování a vaše pokožka se krásně prokrví a omládne o deset let

Děti v sauně

Mnoho wellness komplexů je spojených s bazénem nebo vodním světem. Je proto logické, že sem často přijdou celé rodiny s dětmi. Pokud budete chtít své dítě do sauny vzít, určitě se toho nemusíte bát – naopak, i pro ně je otužování zdravé. Jen dbejte na to, aby dítě nebylo v sauně samo, zkraťte pobyt v teple maximálně na osm minut a místo ledové vody na opláchnutí použijte mírně studenou nebo vlažnou. Berte také ohled na ostatní návštěvníky sauny a naučte dítě v sauně mlčet a sedět. Nic není horší, než neukázněný malý saunový kolega, který neustále otevírá dveře a ochlazuje saunu.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Nejnovější komentáře

No comments found.

Populární články

Inspirace: trendy podzimní manikúra
29 Říjen 2016
Zdraví a krása
Inspirace: trendy podzimní manikúra
Červenou barvou nehtů nemůžete nic zkazit a jedná se i o vhodnou manikúru pro podzimní dny. Ale proč zůstávat jen u této klasiky? Vyměňte červenou za jiné laky, zkuste něco jiného a nového. Experimentujte.
Připevnění clip-in pásů snadno a rychle (krok po kroku)
28 Listopad 2016
Zdraví a krása
Připevnění clip-in pásů snadno a rychle (krok po kroku)
Pořídila jste si clip-in příčesek, ale stále bojujete s jejich připevněním na vaše vlasy? Nezoufejte, stačí trocha tréninku a docílíte vysněného vzhledu během chviličky. Do té doby, si pořádně prostudujte návod, jak na to. Krok po kroku vám vysvětlím, jak správně clip-in vlasy nasadit. Jak uvidíte níže, připevnění je velmi jednoduché.
Perfektní účesy vhodné nejen pro horké letní dny
25 Červenec 2016
Zdraví a krása
Perfektní účesy vhodné nejen pro horké letní dny
Léto už je v plném proudu, a proto je třeba si letních dnů pořádně užívat. A protože nosit stále stejný účes je nuda, připravili jsme pro vás pár zajímavých a hlavně velmi praktických drdolů, se kterými uděláte parádu u vody, ale třeba také na garden party nebo na svatbě.