Témata
Registrace
Close


Newsletter
Sledujte nás
05 Srpen
2015
Vlasy a účesy Zdraví a krása
3129 Views

Co se zničenými vlasy

Jak pomoci zničeným vlasům a jak s nimi zacházet, aby se tato situace již nikdy neopakovala? To je otázka, kterou si někdy v životě položí skoro každý člověk. Přitom málokdo má problémy s vlasy a jejich kvalitou od přírody, většina z nás si poškodí vlasy častým opakováním úprav na chemickém základu. K nim patří například barveni a odbarvování, žehlení vlasů, trvalá nebo různé melíry.

Jak vypadají zničené vlasy

Poškozené vlasy jsou na konečcích roztřepené, mohou se dokonce rozdvojovat, jsou suché, tenké a lámou se. Mohou být i zkrepatělé, hrubé, lehce se zacuchají a celkově nevypadají dobře. V těchto případech je důležité začít jednat a zavést opatření, aby k dalšímu poškozování vlasů nedocházelo. Pokud však nic nezabírá, může být návštěva kadeřníka a dočasný kratší účes řešením. Zničené vlasy sice odrostou, ale trvá to delší dobu. Ani sebelepší péče nepřinese okamžité zlepšení, ale nebudete muset podobné situace řešit v budoucnu.

Omezení chemické úpravy vlasů je zásadní

Časté barvení, odbarvování, zesvětlování, melíry a další úpravy vlasů s pomocí chemických prostředků jsou hlavními nepříteli kvalitních vlasů. Prodlužte intervaly mezi úpravou, použijte šetrnější prostředky, v mezidobí věnujte vlasům maximální regenerační péči. Nejúčinnější je samozřejmě s chemickými úpravami úplně přestat.

Pokud se barvení vlasů nechcete nebo nemůžete vzdát, zkuste vsadit na přírodu. Zesvětlit vlasy lze pomocí heřmánku, rebarbory nebo odvarem z citronové kůry. Hnědou barvu vlasů zvýrazní odvar z ořechových slupek. Nejčastěji se však k přírodnímu barvení používá henna, která vlasy současně regeneruje a působí i proti lupům.

Henna pro regeneraci a zvýraznění barvy vlasů

Henna vlasy důkladně neobarví tak jako chemické barvy, ale spíše zvýrazňuje a rozjasňuje přírodní barvu vlasů. Výrazné změny docílíte hlavně u světlejších odstínů vlasů, u tmavých vlasů se odstín příliš nemění. Vlasy však s hennou získají výživu a regenerují. Hennu nelze kombinovat s barvivy na chemické bázi. Pozor by si měly dát také přírodní blondýnky, jejich vlasy by po použití henny mohly získat nazelenalý odstín.

Čistá henna odbarvuje na zrzavo, upravená přidáním dalších barviv nabízí i další odstíny hnědé a černé. Henna ochraňuje vlasy i před vnějšími nepříznivými účinky, vlasy se po ní nelámou a nebývají příliš vysušené. Je dobré používat ji v kombinaci s oleji nebo kondicionéry.

Pozor na žehlení a fénování vlasů

Heat styling, tedy úprava vlasů pomocí tepla, vašim vlasům rozhodně neprospívá. Zkuste alespoň na čas opustit tvarování vlasů žehličkou, kulmou nebo fénem a nechte vlasy uschnout přirozeným způsobem. Opravdu kvalitním vlasům teplo výrazně neublíží, oslabené, poškozené nebo příliš jemné vlasy však při tomto způsobu úpravy trpí, mohou se lámat, spalovat a upadávat. Při fénování je zase možno použít studený vzduch a vlasy opatrně vyčesávat hřebenem nebo kartáčem, který nemá příliš husté zuby. Používejte pouze spolehlivé a prověřené přístroje. Ideální je omezit užívání tepelné úpravy jen pro účesy pro slavnostnější příležitosti.

Věnujte dostatečnou pozornost mytí vlasů

Zničeným vlasům prospěje péče před mytím vlasů. Vyzkoušejte olejové zábaly, kdy lehce nahřátý olej vetřete do vlhkých vlasů. Prospěšné jsou i domácí vlasové zábaly s kvasnicemi, žloutky, jogurtem, medem, smetanou a dalšími přísadami. Nabídku vlasových zábalů najdete samozřejmě i u specialistů na vlasovou kosmetiku.

Další důležitou kapitolou je výběr vhodného šamponu. I když se budete řídit údaji výrobce, budete muset hledat a zkoušet. Ne každý šampon, který by vám měl teoreticky vyhovovat, se v praxi osvědčí. Doporučuje se také šampony prostřídávat. Pokud použijete silikonový šampon, budou vaše poškozené vlasy vypadat lépe, ovšem silikony se usazují a vlasy zatěžují. Šampony přírodního původu vlasy nijak neobalují, ale jsou vhodnější spíše pro nebarvené vlasy. Voda na mytí vlasů by neměla být ani příliš studená, ani příliš horká.

Nezapomeňte ani na péči po umytí. Aplikace kondicionéru by měla být samozřejmostí. Je možno použít také různé druhy vod pro konečné ošetření vlasů – doma si lze připravit třeba citronovou nebo octovou vodu a roztřepeným konečkům dopřát třeba vlasové oleje.

Používejte kondicionér

Pro regeneraci zničených vlasů je kondicionér nezbytný. Odbarvování a barvení připravuje vlasy o mnohé prospěšné látky, které jsou v nich obsažené, a kondicionér pomáhá doplnit tyto látky zpět. Je potřeba použít kondicionér po každém mytí vlasů a nechat ho dostatečně dlouho působit. Pokud si pořídíte kvalitní hloubkový kondicionér, můžete ho nechat působit déle, popřípadě v něm vlasy nechat v zábalu. I při výběru kondicionéru je nutné správně vybrat a experimentovat. Každý typ vlasů, i vlasů zničených, vyžaduje určitý typ kondicionéru. Na barvené vlasy je nutné používat kondicionér pro ochranu barvy, jinak se barva bude při každém mytí intenzivně vymývat. Vlasy jsou také chráněné před blednutím barvy a vyšisováním na slunci.

Jak ještě můžete pomoci zničeným vlasům

Zničeným vlasům můžete napomoci v obnově i dlouhodobě. Zamyslete se nad vlastní životosprávou a uvažte, zda máte ve stravě dostatek zeleniny a ovoce, vitamínů a stopových prvků, které jsou pro správný růst vlasů důležité. Vyhněte se drastickým omezujícím dietám. Nezapomínejte na to, že kvalitní vlasy vyžadují i pravidelný přísun tuků. Hodně pijte, 2-3 litry tekutin jsou základem. Existují i čaje s vyšším obsahem křemíku, který je vlasům velice prospěšný. Pokud jste kuřáci, omezte tento zlozvyk. Upravte svůj životní styl tak, abyste nebyli příliš ve stresu a dodržujte dostatečnou dobu spánku. Nezapomeňte ani na nepříznivé venkovní vlivy – vítr a mráz vašim vlasům také nebudou svědčit. Proto vlasy schovávejte pod čepice nebo šátky, speciální oleje a další přípravky vám pomohou s ochranou před sluníčkem. Kvalitu vlasů mohu ovlivnit i některé druhy léků a také dědičnost.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Nejnovější komentáře

No comments found.

Populární články

Inspirace: trendy podzimní manikúra
29 Říjen 2016
Vlasy a účesy, Zdraví a krása
Inspirace: trendy podzimní manikúra
Červenou barvou nehtů nemůžete nic zkazit a jedná se i o vhodnou manikúru pro podzimní dny. Ale proč zůstávat jen u této klasiky? Vyměňte červenou za jiné laky, zkuste něco jiného a nového. Experimentujte.
Připevnění clip-in pásů snadno a rychle (krok po kroku)
28 Listopad 2016
Vlasy a účesy, Zdraví a krása
Připevnění clip-in pásů snadno a rychle (krok po kroku)
Pořídila jste si clip-in příčesek, ale stále bojujete s jejich připevněním na vaše vlasy? Nezoufejte, stačí trocha tréninku a docílíte vysněného vzhledu během chviličky. Do té doby, si pořádně prostudujte návod, jak na to. Krok po kroku vám vysvětlím, jak správně clip-in vlasy nasadit. Jak uvidíte níže, připevnění je velmi jednoduché.
Perfektní účesy vhodné nejen pro horké letní dny
25 Červenec 2016
Vlasy a účesy, Zdraví a krása
Perfektní účesy vhodné nejen pro horké letní dny
Léto už je v plném proudu, a proto je třeba si letních dnů pořádně užívat. A protože nosit stále stejný účes je nuda, připravili jsme pro vás pár zajímavých a hlavně velmi praktických drdolů, se kterými uděláte parádu u vody, ale třeba také na garden party nebo na svatbě.